header foto header foto header foto header foto header foto header foto header foto
 
Algemeen

HOCKEY EN KOU

Nieuws afbeelding 4-1-2016

Hockey en kou

 

Ligt er sneeuw op het veld of ijs? Niet spelen.

Als je over de sneeuw of ijzel loopt merk je wel of het allemaal bevroren is. Als dat zo is, ook over een deel van het speeloppervlak, is het vanwege gladheid en dus kans op ongelukken, niet verantwoord om er op te spelen. Is het veld helemaal bedekt met sneeuw of hagel en het dooit niet weg, dan houdt het op: een spelletje hockey gaat dan niet meer.

 

Vorst vanaf ca. -1°kan er voor zorgen dat hockeyballen die volledig uit kunststof zijn gemaakt, bros worden en uiteen kunnen spatten in stukken. Ook sticks die eveneens geheel uit kunststof zijn gemaakt, worden breken dan bros gemakkelijk. Dit verschijnsel leidt veelal tot de beslissing er maar mee te stoppen.

 

Oude veld

Het oude veld kan vrij goed tegen het bespelen bij vorst. Dat komt omdat de kunststofvezels beschermd worden door het ingestrooide zand. Eigenlijk speel je op zand. Je ziet alleen de topjes van de kunststofvezels nog. Spelen of trainen tijdens vorst leidt daardoor nauwelijks tot enige schade aan de vezels. Voor het oude veld zelf is vorst dus niet een argument om er niet op te spelen.

 

Nieuwe veld

Spelen op het semiwaterveld is bij vorst verboden. Het semiwaterveld is half ingestrooid met zand. Daardoor speel je dus wel op de vezels. De vorst maakt de kunststofvezels bros, waardoor ze makkelijk afbreken. Dat zou het einde gaan betekenen van het veld. Bij vorst het nieuwe veld dus niet bespelen.

 

Sproei-installatie

Als de ondergrond niet bevroren is kan de sproei-installatie helpen om de hagel of de sneeuw te laten smelten. Het effect is echter beperkt. Als de ondergrond wel bevroren is, zorgt deze er voor dat er het veld in een ijsbaan wordt omgezet waar niet op te spelen valt.

 

Vlak voor het begin van de vorstperiode, meestal direct na de laatste competitiezondag wordt de sproei-installatie door de firma Mölder, specialist in sproei-installaties (http://www.molder.nl/), vorstvrij gemaakt. De installatie kan dan dus niet meer worden gebruikt. Aan het eind van de vorstperiode, meestal vlak voor de eerste competitiewedstrijd na de winterstop, wordt het water weer op de sproei-installatie gezet en kan er weer gesproeid worden.

Agenda

Nog geen agenda punten.