Nieuwsbrief zaalhockey Jongste Jeugd

23-11-2011

Beste ouders van de Jongste Jeugd,

Door middel van deze nieuwsbrief willen wij alle betrokkenen bij het Jongste Jeugd Hockey in Noord Nederland uniform informeren. Deze nieuwsbrief is geheel gewijd aan zaalhockey. Zaalhockey wordt gespeeld gedurende de maanden december, januari en februari. In tegenstelling tot het veld wordt er in de zaal niet wekelijks gespeeld; op de site van de KNHB kunt u via de “standenmotor” button kijken hoe het programma voor uw zoon of dochter is ingeroosterd.

Spelvormen

De zaal kent een kleiner speeloppervlak; er wordt standaard 6: 6 gespeeld. De 8-tallen spelen per keer 2 wedstrijden waarbij er voor deze categorie 4 of 5 speeldagen zullen zijn. De 6-tallen spelen in toernooivorm. D.w.z. dat er op een dag meerdere wedstrijdjes worden gespeeld. Voor de 6-tallen zijn er 3 speeldagen ingepland.

Voor het eerst wordt er ook voor de F-jes een speelmoment gerealiseerd in de zaal. Ook in de zaal geldt het motto “op een veilige, leerzame wijze samen met elkaar plezier hebben”. Net als op het veld worden uitslagen niet via een openbaar medium bekend gemaakt.

Zaal uitrusting

Omdat er gespeeld wordt in verschillende sporthallen gelden de volgende afspraken:

· gymschoenen met een lichte zool zijn verplicht. De sportschoenen mogen niet buiten gedragen zijn.

· Er wordt gespeeld met een speciale zaalhockeystick, te verkrijgen bij elke hockeyspeciaalzaak

· Geadviseerd wordt een stickhandschoentje te dragen ter bescherming è de techniek van stoppen in de zaal vereist het plat op de grond leggen van de stick waardoor de linkerhand kwetsbaar is.

Spelregels
In de zaal gelden afwijkende spelregels dan op het veld namelijk:

· Er mag alleen worden gepusht (geduwd); (slaan en flatsen is niet toegestaan)

· De veldmarkering in de zaal is voor de cirkel (het scoringsgebied) de zwarte onderbroken lijn

· De bal mag niet hoog gespeeld worden, ook niet hoog afstuiten vanaf de stick

· voor overtredingen door de verdedigende partij in de cirkel worden vrije slagen net buiten de cirkel genomen. Bij 6-tallen is geen sprake van een strafcorner

· Bij de strafcorner ( bij de 8-tallen) staan de verdedigers achter de achterlijn en de andere kant vanaf waar de strafcorner wordt aangespeeld. Alleen de keeper staat in het doel.

· De wedstrijdduur is bij de 8-tallen 2x 15 minuten en bij de 6-tallen 1x 20 minuten.

· Ook in de zaal kan er een groot verschil in speelsterkte zijn, om dit in goede banen te leiden kunnen de spelleiders zogenaamde spelplezier bevorderende maatregelen nemen. Dit gebeurt altijd in overleg met beide coaches en er wordt uitleg gegeven aan de spelers op het veld. Naast strenger fluiten voor de sterkere partij kan er ook worden besloten tot 3x overspelen. Dit gebeurt uitsluitend op het middenveld en niet in de cirkels (doelgebieden).

Spelleiding
Met ingang van dit seizoen wordt de spelleiding van de jongste jeugd in de zaal verzorgd door eigen ouders en niet zoals voorgaande jaren door spelbegeleiders die zijn aangewezen door de vereniging die de zaalleiding heeft. Ter voorbereiding is of wordt door uw vereniging een cursus begeleider jongste jeugd aangeboden.

De wedstrijden worden begeleid door 2 spelleiders, 1 uit elk team.

Speelmoment voor de F-jes

Voor alle F-teams die deelnemen aan de veldcompetitie wordt er in de zaal dit jaar 1 speeldag ingepland waarbij er in toernooi vorm wordt gespeeld.

De locaties hiervoor zijn:

· Veendam op zaterdag 14 januari 2012 vanaf 12.00 uur è hiervoor worden de teams uit Groningen en Drenthe uitgenodigd, de uitnodiging en de invulling van het programma worden u op een later moment toegestuurd via uw eigen vereniging.

· Heerenveen op zondag 12 februari 2012 vanaf 10.00 uur è hiervoor worden met name de teams uit Friesland uitgenodigd, ook hier ontvangt u de uitnodiging en de invulling van het programma op een later moment via uw eigen vereniging.

Sportiviteit en respect
Ook in de zaal vragen wij u als ouders op een sportieve respectvolle manier aan te moedigen. Kritiek op spelleiding of tegenstanders en hun coaches zijn in de zaal nog duidelijker hoorbaar als op het veld en zullen eerder een averechts effect hebben op alle spelers, coaches en spelbegeleiders. Wij hopen dan ook op uw positieve reacties naar alle partijen.

Namens alle verenigingen in Noord Nederland wensen wij u, samen met uw kind, een fijne zaal periode toe.

Met vriendelijke groet,

Anna Holtman