header foto header foto header foto header foto header foto header foto header foto
 
Algemeen

Winter en kou

Nieuws afbeelding 6-11-2012

Er is kans op hagel, sneeuw of vorst: hockeyen we wel of niet?

Hagel, sneeuw, maar ook rijp kan vooral in de schaduw lang blijven liggen. Als je er overheen loopt merk je wel of de ondergrond bevroren is of niet. Als die bevroren is en het oppervlak is groot, is het vanwege gladheid en dus kans op ongelukken, niet verantwoord om er op te spelen. Is het veld bedekt door sneeuw, houdt het op: leuk om er in te ravotten, maar een serieus spelletje hockey gaat niet meer.

 

Vorst (vanaf ca. -5°) kan er voor zorgen dat hockeyballen die volledig uit kunststof zijn gemaakt, bros worden en uiteen kunnen spatten in stukken. Ook worden sticks die tegenwoordig ook uit kunststof gemaakt zijn, bros waardoor ze vrij gemakkelijk breken.

 

Oude veld

Het oude veld kan vrij goed tegen het bespelen bij vorst. Dat komt omdat de kunststofvezels beschermd worden door het ingestrooide zand. Eigenlijk speel je op zand. Je ziet alleen de topjes van de kunststofvezels. Spelen of trainen tijdens vorst leidt daardoor nauwelijks tot enige schade aan de vezels.

 

Nieuwe veld

Spelen op het semiwaterveld is bij vorst verboden. Het semiwaterveld is half ingestrooid met zand. Daardoor speel je dus wel op de vezels. De vorst maakt de kunststofvezels bros, waardoor ze makkelijk afbreken. Dat zou het einde gaan betekenen van het veld.

 

Sproei-installatie

Als de ondergrond niet bevroren is kan de sproei-installatie helpen om de hagel of de sneeuw te laten smelten. Het effect is echter beperkt. Als de ondergrond wel bevroren is, zorgt deze er voor dat er het sproeiwater in een ijsbaan wordt omgezet.

 

Vlak voor het begin van de vorstperiode, meestal direct na de laatste competitiezondag wordt de sproei-installatie door de firma Mölder, specialist in sproei-installaties (http://www.molder.nl/), vorstvrij gemaakt. De installatie kan dan dus niet meer worden gebruikt. Aan het eind van de vorstperiode, meestal vlak voor de eerste competitiewedstrijd na de winterstop, wordt het water weer op de sproei-installatie gezet en kan er weer gesproeid worden.

Agenda

Nog geen agenda punten.