Arbitrage

Scheidsrechters

De jeugdelftallen worden gefloten door scheidsrechters, die daarvoor een kaart hebben. Van jeugdleden vanaf 16 jaar wordt verlangd dat zij deelnemen aan de jaarlijkse scheidsrechterscursus en examen doen.
De scheidsrechters bij HC Eelde weten over het algemeen wel wat de gang van zaken is. "Nieuwe” scheidsrechters krijgen zo mogelijk begeleiding. Na het fluiten van de wedstrijd krijgen de 2 scheidsrechters een consumptie van de club.

De Jeugdelftallen worden gefloten door onze senior-leden en door de oudere jeugd.

HC Eelde werkt met het zogenoemde Adoptiesysteem: Seniorenteams adopteren een jeugdteam en zorgen dat zij scheidsrechters leveren voor de thuiswedstrijden. Tevens fluiten onze oudere jeugdleden.

Spelbegeleider bij de Jongste Jeugd

Wat is dat? Het is een nieuw woord voor scheidsrechter bij de jongste jeugd. Jongste jeugd zijn alle jeugdspelers , die niet in een elftal spelen.

Het is de bedoeling dat de jongste jeugd leert waarom er wordt gefloten en tevens tips krijgt hoe ze het hockeyspel het beste kunnen spelen. Dat doet een spelleider dus anders dan een scheidsrechter.

Wat doet een spelleider?

WEL DOEN (= Effectief)

NIET DOEN (= Niet effectief)

Loopt mee met de bal.

Staat stil.

Fluit duidelijk.

Fluit (te) zacht of helemaal niet.

Duidelijke non-verbale communicatie:

dus veel gebaren gebruiken.

Gebruikt geen gebaren.

Kiest de juiste positie om alles te zien.

Staat verkeerd opgesteld.

Fluit en legt uit aan iedereen.

Fluit alleen.

Let op beide teams en geeft ondersteuning.

Heeft alleen aandacht voor het eigen team.

Geeft duidelijke en concrete aanwijzingen:

bijvoorbeeld laat zien wat afstand is.

Gebruikt algemene kreten, zoals "niet op

een kluitje”, "afstand”.

Wat willen we graag zien?

Vooral betrokkenheid bij het spel! Wees rechtvaardig en geef duidelijke uitleg.

Corrigeer beide teams en geef aan beide teams aanwijzingen. Bijvoorbeeld: neem bij een vrije bal 5 passen en zet spelers neer, wijs waar de bal naar toe kan, leg uit hoe je je vrij kunt lopen etc. Fluit alleen bij opzettelijk shoot en gevaarlijk spel. Fluit altijd bij hakken, sticks en fluit alle hoge ballen af. Leer kinderen de stick over de grond naar de bal toe te schuiven bij het afpakken van de bal zonder de stick van de tegenstander te raken. Laat de kinderen de stick met de handen uit elkaar vasthouden.

Het is handig dit voor de wedstrijd met beide coaches door te spreken. De wedstrijd wordt zo een soort training. Want het is veel leuker om je vrij te rennen en een bal te ontvangen dan niet te weten waar je heen moet en dat je dus maar in een kluitje gaat staan.

Voor jou als scheids (spelleider!) is het ook veel leuker want je hebt een actieve rol en kunt de kinderen echt iets leren!

Aandachtspunten spelregels:

F: twee 3-tallen, 1/8 veld, 4 goals, geen keeper, wedstrijdduur 2 x 15 minuten, 5 meter lijn ipv cirkel, alleen lange corner

E: 6-tal, ¼ veld met keeper, wedstrijdduur 2 x 25 minuten, 10 meter lijn ipv cirkel, alleen lange corner

E8/ D8: 8-tal, ½ veld met keeper, wedstrijdduur 2 x 30 minuten, 15 meter lijn ipv cirkel, lange- en strafcorner

Veel succes!

Scheidsrechters ontvangen na de wedstrijd een consumptie van de club.

Voorbereiding voor het fluiten

- Je bent zelf verantwoordelijk voor het op tijd komen om te fluiten.

- Neem de avond van te voren nog even de spelregels door.

- De spelregels voor het fluiten van de Jongste Jeugd is op die site te vinden.

- De spelregels voor het fluiten van de Jeugd vind je op de KNHB site (Spelreglement Veldhockey)

- Vergeet niet je eigen fluit mee te nemen (o.a. ivm de hygiëne).

- Neem pen en papier mee om direct elk doelpunt te noteren.

- Draag geen HCE-kleding, draag afwijkende kleuren en draag een hesje.

Het invullen van het digitale wedstrijdformulier:

Controleer voor de wedstrijd of de spelerslijsten zijn ingevuld. Direct na de wedstrijd vullen beide scheidsrechters het wedstrijdformulier in.

Zorg ervoor dat je het volledig afrond om boetes voor de club te voorkomen.